ensure that the goods are actually organicNår efterspørgslen på økologiske fødevarer stiger, begynder butikkerne ligeledes at sælge flere af denne type varer. Denne udvikling har man blandt andet set i Danmark, hvor butikker som for eksempel Irma, har givet mere plads til økologiske fødevarer i deres butikker.

Dog finder man ikke kun økologiske fødevarer i et supermarked, da man ligeledes har mulighed for at købe disse fødevarer direkte fra en økologisk landmand. Generelt er der visse ting, som man kan kigge efter, når man køber ind, for at sikre sig, at der er tale om økologiske fødevarer. Her kan blandt andet nævnes det danske økologiske mærke, der også kaldes for Ø-mærket.

Det danske ø-mærke

Ø-mærket kan bruges som et pejlemærke, når man køber økologi. Ved at købe varer med dette mærke på sikrer man sige, at de varer man køber faktisk også er helt økologiske, da der finder stor og omfattende kontrol af produkterne sted, før man kan opnå dette mærke. Det danske ø-mærke findes på varer, der er helt eller delvist produceret i Danmark og kan altså kun bruges som et pejlemærke for danske varer.

Det europæiske mærke for økologi

For at opnå det grønne, europæiske økologimærke skal virksomheden kunne dokumentere, at deres vare er produceret efter gældende regler for økologi. Kontrol af varen finder sted af en uafhængig institution i et andet land, og det er således ikke myndighederne i Danmark der udfører kontrollen.

Krav til virksomhederne

For at kunne opnå de forskellige økologimærker, er der skrappe krav, som virksomhederne skal leve op til. Blandt de mange krav kan blandt andet nævnes følgende, der er nogle af de mest essentielle:

*Økologiske og konventionelle fødevarer skal holdes skarpt adskilt i produktionen og under transport.
* Virksomheden har sine papirer i orden
* Forholdene i virksomheden tjekkes jævnligt

Hvis en given virksomhed ikke kan dokumentere at forholdene er i orden, vil de således kunne miste deres økologimærke.